loader-img
loader-img-2

انواع دسر های ایرانی و دستور آنها

انواع دسر های ایرانی و دستور آنها
زمان آماده سازی:
تعداد مواد اولیه: 6 عدد
مناسب برای:
دستورپخت

دسر ها که معمولا به عنوان پیش غذا یا پس غذا مصرف می شوند و انواع مختلفی دارند که بیشتر آنها شیرین هستند. از محبوب ترین دسر های غربی میتوان به ژله، بستنی، پودینگ، پای، کیک، کلوچه و انواع شیرینی و بیسکوییت اشاره کرد. تنوع دسر ها آنقدر زیاد است که تقریباً تمامی افراد با ذائقه های مختلف می توانند دسر های مورد علاقه خود را داشته باشند.

معمولاً متخصصان تغذیه به افرادی که قصد کاهش وزن دارند پیشنهاد می کنند که دسرها را در برنامه غذایی خود بگنجانند. به طور مثال ماست جزو یکی از این دسر هاست که کالری کم و پروتئین بالایی دارد و مصرف آن به عنوان دسر می‌تواند باعث کاهش وزن شود.

بسیاری از دسرها حتی به هضم غذا کمک می کنند و شما می توانید بعد از وعده های اصلی غذایی آنها را میل کنید.

در این مطلب شما را با انواع دسر مجلسی و دسرهای ساده ای که برای تهیه آن حتی نیاز به فر هم ندارید آشنا می کنیم. همچنین آموزش می بینید که چطور برای مناسبت های مختلف از جمله تولد، دسر مناسب تهیه کنید. یا اگر به دنبال دسرهای مدرن و جدیدی هستید که اخیراً در بین افراد رواج پیدا کرده، شما را با انواع دسر مدرن هم آشنا می‌کنیم. سپس به شما آموزش می دهیم که چطور با کمک شیر که یک ماده مغذی و بسیار مفید هست دسرساده تهیه کنید و حتی با مواد اولیه بسیار کم و ارزان دسر خوشمزه ای را تهیه کرده و در کنار خانواده نوش جان کنید.

قطاب عسلی

یکی از دسرهای خوشمزه و ساده ای که در زمان کوتاهی می توانید تهیه کنید و در مهمانی های خود و یا به عنوان میان وعده یا عصرانه آن را میل کنید قطاب عسلی است که مربوط به شهرستان خلخال می باشد.

در ادامه مواد لازم برای تهیه خمیر قطاب عسلی و همچنین مواد لازم برای تهیه مغز قطاب عسلی را به شما آموزش می دهیم و سپس طرز تهیه قطاب عسلی خلخال را برای شما شرح خواهیم داد.

 

مواد لازم برای تهیه خمیر قطاب عسلی خلخال

  • زرده تخم مرغ :3 عدد

  • ماست:150 گرم

  • آرد سفید :250 گرم

  • روغن:150 گرم

  • بیکینگ پودر:⅕ قاشق مربا خوری سر صاف

 

مواد لازم برای تهیه مغز قطاب عسلی

مغز گردوی پودر شده:150 گرم

پودر شکر :150 گرم

عسل :2 قاشق غذاخوری

گلاب :نیم استکان

هل آسیاب شده :1 قاشق غذاخوری

پودردارچین:1 قاشق غذاخوری

پودر میخک :1 قاشق چایخوری

  •  

طرز تهیه قطاب عسلی

برای تهیه قطاب عسلی باید در اولین مرحله آرد را الک کنید و در گوشه ای بگذارید و بعد یک کاسه بزرگ برداشته و موادی که اشاره کردیم را داخل آن بریزید و با هم مخلوط کنید.

پس از آن آرد الک شده را هم به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً ترکیب شوند و یک خمیر نرم و یکدستی حاصل شود. توجه داشته باشید که میزان آرد باید به قدری باشد که خمیر شما چسبناک نباشد.

در مرحله بعدی باید خمیر را روی یک سطح صاف بگذارید و با وردنه آن را پهن و نازک کنید تا به ضخامت 3 میلی متر برسد و با یک قالب گرد و یا با دهانه استکان و لیوان خمیرها را برش بزنید.

سپس موادی که برای میانه قطاب آماده کرده بودید را در بین خمیر ها بگذارید و آن را از وسط تا کرده و لبه ها را با دست به هم بچسبانید تا مواد داخل قطاب بیرون نریزد.

حالا باید سینی فر را با کمک کاغذ روغنی بپوشانید و قطاب ها را داخل آن قرار دهید و 20 دقیقه داخل فر با دمای 220 درجه قرار بدهید تا بپزند.

در همین حین عسل را هم در یک قابلمه کوچک ریخته و روی شعله گاز با حرارت ملایم بگذارید تا روان تر شود.

بعد از اینکه قطاب‌ها طلایی رنگ شدند، آنها را از فر بیرون بیاورید و درون عسل داغ بگذارید تا 2 دقیقه بماند و عسل ها را به خود جذب کند و آنها را بیرون آورده و درون صافی بگذارید که عسل اضافه خارج شود. برای تزئین قطاب ها می توانید کمی خاک قند روی آنها الک کنید.

این دسر جزو یکی از محبوب ترین دسرهای ایرانی است و مواد اولیه ای که مشاهده کردید برای 4 نفر کفایت می‌کند. اگر خواستید برای تعداد نفرات بیشتر آن را تهیه کنید باید با توجه به نسبت ها مقدار مواد اولیه را تغییر دهید.

قطاب عسلی 

دسر ساده و سریع بدون فر

هنگامی که برای تهیه دسر طرز تهیه انواع مختلف دسر را مشاهده می کنید متوجه می شوید که خیلی از دسرها نیاز به ابزار و موادی دارند که شاید در دسترس هر خانواده ای نباشد. این موضوع نباید باعث شود که شما نتوانید یک دسر خوشمزه و لذیذ را تهیه کنید.

به همین دلیل ما برای شما انواع مختلف دسر هایی که با مواد ساده و بدون نیاز به فر تهیه می شوند را معرفی می کنیم تا با محبوب ترین دسرهای بدون نیاز به فر آشنا شوید.

یکی از آنها پای شکلاتی خامه یا پای نوتلا می باشد که بدون استفاده از فر و مواد کم می توانید آن را در منزل تهیه کنید. برای تهیه آن نیاز به شکلات نوتلا دارید به این صورت که یک لایه از ترکیبات شکلات نوتلا و خامه روی بیسکویت های گندمی میریزید و در کوتاهترین زمان ممکن و با همین مواد ساده یک دسر فوق العاده لذیذ و جذاب را تهیه می کنید که برای هر نوع مهمانی و دورهمی مناسب است.

پایه شکلاتی خامه

یکی دیگر از این دسرها پای شکلات و کره بادام زمینی است که با استفاده از همین ها می توانید یک کیک چند طبقه درست کنید. شکلات و کره بادام زمینی جزو مهم ترین مواد اولیه برای درست کردن این پای خوشمزه هستند که نیازی به فر یا ماده خاصی نیست و باید کمی سلیقه به خرج بدید بدهید و برش هایی از کیک آماده را تهیه کرده و روی آنها را با کره بادام زمینی و شکلات پر کنید.

پایه شکلات و کره بادام زمینی

از دیگر دسرهایی که برای تهیه آن نیاز به فر ندارید چیز کیک لقمه ای می باشد که ظاهر بسیار جذابی هم دارند و نیازی به فر نیست و برای اینکه تهیه شود فقط باید آنها را داخل یخچال قرار دهید.

در ادامه مواد لازم برای تهیه شکلات رول را مشاهده می کنید که یکی از دسرهای است که برای تهیه آن نیازی به فر ندارید و سپس طرز تهیه شکلات رول را به شما آموزش می دهیم.

 

مواد لازم برای تهیه شکلات رول

  • بیسکویت ساده‌ی پودر شده : یک بسته (17 تا 18 عدد کوچک)

  • مغز گردوی ریز خرد شده : 100 گرم

  • پودر کاکائو : دو قاشق غذاخوری

  • گلاب : نصف قاشق غذاخوری

  • شیر ولرم : 1/4 فنجان

  • پودر نارگیل : 100 گرم

  • پودر هل : نصف قاشق چای‌خوری

  • خامه‌ی زده شده : به میزان لازم

  • کره‌ی آب شده : یک قاشق غذاخوری

  • پودر قند : نصف پیمانه

  • ورقه‌ی فویل : به میزان لازم

 

طرز تهیه شکلات رول

باید داخل یک ظرف مناسب پودر کاکائو، بیسکویت، پودر هل، پودر قند و مغز گردو را بریزید و با همزن برقی یا همزن دستی چند دقیقه آنها را مخلوط کنید که کاملاً یکدست ترکیب شوند و بعد کره‌ای که آب شده به همراه شیر و گلاب را به آن ها اضافه کنید و هم بزنید تا حالت خمیری و یک دست پیدا کنند. اگر خمیر شما شکننده بود کره بیشتری به آن اضافه کنید.

پس از آن ورقه فویل را به شکل مستطیلی ببرید و خمیری که تهیه کرده بودید را در مرکز آن قرار دهید و با کمک دست به شکل لوله استوانه ای با ضخامت 3 سانتی متر در بیاورید و فویل را دورتادور خمیر بپیچید؛ طوری که هیچ هوایی به داخل آن نفوذ پیدا نکند.

بعد این مواد را داخل فریزر بگذارید که یک ساعت بماند و خود را بگیرد. گاهی اوقات با توجه به نوع شکلات زمان بیشتری برای بسته شدن نیاز است.

بعد از این که آماده شد می توانید به اندازه دلخواه آنها را برش داده و در ظرف دلخواه سرو کنید. برای تزیین هم می‌توانید از خامه زده شده استفاده کنید.

شکلات رول

انواع دسر برای تولد

اگر مناسبت خاصی مثل تولد در پیش دارید و قصد دارید که یک پذیرایی جانانه از مهمانان خود به عمل آورید انواع مختلف دسر هایی که برای تولد می توانید تهیه کنید را به شما آموزش می دهیم.

دسر کیک چوبی برای تولد

برای درست کردن این دسر باید یک کیک اسفنجی با پف زیاد تهیه کنید و از رنگ خوراکی یا رنگ طبیعی برای رنگی شدن کیک استفاده کنید و بعد آنها را به صورت تکه های کوچک در بیاورید و داخل کاسه بریزید و کمی خامه قنادی روی آنها ریخته و با دست ورز دهید که مخلوط شوند.

سپس آنها را به شکل توپ های کوچک و گرد در بیاورید و سیخ چوبی با چوب بستنی داخل آنها فرو کنید و بعد مقداری شکلات قهوه و شکلات سفید را روی بخار گرفته و ذوب کنید و کیک هایی را که به صورت گلوله ای در آوردید داخل شکلات فرو کنید تا آغشته به شکلات شود و کمی ترافل رنگی روی آنها بپاشید و داخل یخچال بگذارید تا سفت شود.

دسر کیک چوبی

ژله بستنی رولی

برای درست کردن این دسر باید یک بسته ژله را با لیوان آب جوش حل کنید و یک لیوان هم بستنی به آن اضافه کنید و داخل یک ظرف مستطیلی و پهن با توجه به مقدار ژله ای که در نظر گرفتید کمی چرب کنید و سلفون بکشید و ژله را روی آن بریزید و پخش کنید قطر ژله نباید خیلی باشد چون وقتی که آن را رول میکنید می‌شکند.

سپس ظرف را درون یخچال بگذارید. وقتی که نیم ساعت گذشت آن را از یخچال بیرون آورده و به شکل رول در بیاورید. وقتی باید ژله را از یخچال بیرون بگذارید که زمان انگشت زدن روی آن ژله بسته شده اما کمی چسبندگی داشته باشد و اثر انگشت شما روی ژله بماند.

ژله بستنی رولی

انواع دسر مدرن

دسر ها انواع مختلفی دارند که معمولاً دسرهای ایرانی قدیمی تر هستند و قدمت بیشتری دارند. ولی بعضی از دسرها اخیراً با توجه به ذائقه و سلیقه های جدیدی که ایجاد شده تهیه شده اند که جذابیت و محبوبیت زیادی هم در بین ذائقه های مختلف پیدا کردند.

یکی از آنها پودینگ گردو و شکلات است که برای تولد هم مناسب است و آن را به صورت تک نفره سرو می‌کنند.

طرز تهیه این دسر بسیار ساده است و برای درست کردن آن احتیاجی به فر ندارید. در ادامه مواد لازم برای تهیه پودینگ گردو و شکلات را مشاهده می کنید و سپس طرز تهیه پودینگ گردو و شکلات را به شما آموزش می دهیم.

مواد لازم برای تهیه پودینگ گردو و شکلات

  • شیر: 500 میلی لیتر

  • شکلات سیاه :200 گرم

  • شکر:200 گرم

  • زرده تخم‌مرغ : 3 عدد

  • خامه صبحانه:200 گرم

  • نشاسته گندم: 4 قاشق غذاخوری

  • نشاسته ذرت: 4 قاشق غذاخوری

  • پودر گردو:150 گرم

 

طرز تهیه پودینگ گردو و شکلات

برای تهیه این دسر خوشمزه باید نشاسته را با کمی شیر خنک مخلوط کنید تا حل شود. توجه داشته باشید که اگر شیر داغ باشد نشاسته خراب می‌شود.

سپس باید زرده تخم مرغ را با بقیه شیر و خامه ای که باقیمانده مخلوط کنید و به مواد قبلی اضافه کنید.

بعد از اینکه آن ها را مخلوط کردید از صافی رد کنید تا ذره های درشت گرفته شود و محتوای یکدستی حاصل شود و بعد آنها را داخل ظرف مناسب ریخته و کمی شکلات و شکر هم اضافه کنید و روی حرارت متوسط بگذارید و دائماً آن را هم بزنید تا به جوش برسد و غلظت مناسبی پیدا کند.

هنگامی که پودینگ غلیظ شد آن را از روی شعله گاز برداشته و مقداری پودر گردو داخل آن بریزید و در ظرف های دلخواه خود ریخته و منتظر بمانید تا از حرارت بیفتد.

وقتیکه بخار آن تمام شد 4 ساعت آن را داخل یخچال بگذارید تا آماده شود. برای تزیین پودینگ گردو و شکلات می توانید از تکه های کیک شکلاتی یا خامه فرم گرفته استفاده کنید.

پودینگ گردو و شکلات

دسر ساده با شیر

یکی از دسرهایی که با کمک شیر می توانید تهیه کنید لوکوم شیر است که طعم فوق‌العاده‌ای دارد و مربوط به کشور ترکیه است و شباهت زیادی به راحت الحلقوم می‌ دارد که در ایران تهیه می‌شود و بافت بسیار لطیف و نرمی دارد و هر سن و سالی با هر سلیقه ای آن را می پسندند.

برای تزیین لوکوم شیر می توانید از هر چیزی که بخواهید استفاده کنید. از انواع مختلف مغز یا پودر نارگیل و غیره می توانید برای تزیین دسر خوشمزه استفاده کنید.

در ادامه مواد لازم برای تهیه لوکوم شیر را مشاهده می کنید و سپس طرز تهیه لوکوم شیر را به شما آموزش می دهیم.

 

مواد لازم برای تهیه لوکوم شیر

  • شیر : 2 و 1/2 پیمانه

  • نشاسته گل : 2 قاشق غذاخوری سرپر

  • کره : 20 گرم

  • شکر : 1/2 پیمانه

  • وانیل : 1/4 قاشق چایخوری

  • مغز پسته : مقداری

  • پودر نارگیل : برای تزیین

 

طرز تهیه لوکوم شیر

در اولین مرحله باید نشاسته گل را داخل شیر سرد حل کنید و از صافی عبور دهید و بعد شکر را اضافه کرده و مخلوط کنید و روی شعله ملایم گاز بگذارید و هم بزنید و آنقدر آنها را حرارت دهید و هم بزنید تا به غلظت خوبی برسد و دیگر بوی خامی نشاسته داخل مخلوط نباشد.

نباید برای درست کردن این دسر عجله کنید و شعله را زیاد کنید چون ترکیب شما وقتی که خیلی زود غلیظ شود نشاسته هنوز مزه خامی داده و طعم دسر خوب نمی‌شود.

هنگامی که لوکوم شیر غلظت شبیه فرنی پیدا کرد باید کره را هم به آن اضافه کنید و وقتی که کره آب شد، شعله را خاموش کرده و مقداری وانیل به آنها اضافه کنید.

وقتی که مایه از حرارت افتاد مغز پسته یا هر مغز مختلفی که دوست دارید را داخل آن بریزید و درون قالب مورد نظر آب بزنید وقتی که نم دار شد مایه لوکوم شیر را که آماده کرده‌اید داخل آن بریزید و حدود 5 ساعت درون یخچال بگذارید تا کاملاً بسته شود.

بعد از اینکه 5 ساعت گذشت آنها را از قالب بیرون آورده و برش بزنید و کمی پودر نارگیل روی آن بپاشید. علاوه بر آن می توانید از شربت غلیظ شده یا شکلات بن ماری و ترافل برای تزیین لوکوم شیر استفاده کنید.

بهتر است قابلمه شما ضخیم باشد تا لوکوم خیلی زود غلیظ نشود.

وقتی که فهمیدید نشاسته ها گلوله ای هستند، حتما آن را از صافی عبور دهید. برای راحتی کار می توانید این دسر را در قالب های تک نفره تهیه کنید.

لوکوم شیر